Рег. номер CAS: 63-42-3
Залиш позитивний відгук та отримай 20,00 грн на мобільний рахунок
Час роботи:
Пн-Пт 8:00 - 21:00,
Сб-Нд 9:00 - 18:00
Обід з 12.00 до 13.00
Лактоза або молочний цукор (від лат. lac «молоко») С12H22O11 — вуглевод групи дисахаридів, що міститься в молоці та молочних продуктах. Молекула лактози складається із залишків молекул глюкози та галактози.
Властивості типові для дисахаридів та альдоз: утворює озазони, відновлює фелінгову рідину, у кислому середовищі гідролізується до глюкози та галактози.
У сильнолужному середовищі дає складну суміш продуктів ізомеризації, перегрупування та розкладання, в м'яких умовах (1-3 M NaOH) основним продуктом є продукт ізомеризації лактози – лактулоза.
Одержують лактозу із молочної сироватки.
Застосовують для приготування живильних середовищ, наприклад, при виробництві пеніциліну. Використовують як допоміжну речовину (наповнювач) у фармацевтичній промисловості і як сировину у виробництві лактулози, що використовується як осмотичний проносний.
Велика кількість лактози (близько 85%) міститься у дитячих молочних сумішах.
Незважаючи на вживання лактози з лікувальною метою, у деяких людей лактоза не засвоюється і викликає порушення в роботі травної системи, у тому числі діарею, болі та здуття живота, нудоту і блювання після вживання молочних продуктів. У цих людей відсутній або виробляється недостатньо фермент лактаза. Призначення лактази - розщеплення лактози на її частині: глюкозу і галактозу, які потім абсорбуватися тонкою кишкою. При недостатній функції лактази, лактоза залишається в кишечнику у вихідному вигляді та зв'язує воду, що спричиняє діарею. Крім того, кишкові бактерії викликають бродіння молочного цукру, внаслідок чого відбувається здуття живота.
Непереносимість молочного цукру досить поширена. Так, у Швеції та Данії непереносимість лактози зустрічається приблизно у 3% дорослих осіб, у Фінляндії та Швейцарії - у 16%, в Англії - у 20-30%, у Франції - у 42%, а в країнах Південно-Східної Азії та у афроамериканців у США - майже у 100%. Непереносимість лактози часто зустрічається серед корінного населення Африки, Америки та низки країн Азії. Вона пов'язана з відсутністю у цих регіонах традиційного молочного тваринництва. Наприклад, у племенах масаїв, фулані та тассі в Африці вирощують молочну худобу, і у дорослих представників цих племен непереносимість лактози зустрічається відносно рідко.
Основні | |
---|---|
Виробник | CAS |