Ксантанова камедь (ксантана, ксантанова смола, камедь кукурудзяного цукру)
Рег. номер CAS: 11138-66-2
Номер EINECS: 234-394-2
Залиш позитивний відгук та отримай 20,00 грн на мобільний рахунок
Час роботи:
Пн-Пт 8:00 - 21:00,
Сб-Нд 9:00 - 18:00
Обід з 12.00 до 13.00
Ксантанова камедь (ксантан) - природна хімічна сполука (C35H49O29)n, харчова добавка Е415, відноситься до групи стабілізаторів.
За хімічною природою ксантанова камедь є полісахаридом, отриманим шляхом ферментації з використанням бактерії Xanthomonas campestris. У життєвому циклі бактерій служить їм захистом від вірусів та пересихання, тому може використовуватись у косметичних засобах для зволоження шкіри. Виробництво ксантану засноване на аеробному бродінні у водному розчині вуглеводів, джерела азоту та ін, після чого середовище пастеризують та осаджують спиртом або очищають методом мікрофільтрації.
Властивості ксантану регулюють, змінюючи умови життя бактерій. Головний ланцюг полімеру ідентичний молекулі целюлози. Відгалуження являють собою залишки молекул глюкози, маннози, глюкуронової кислоти, а також піровинограднокислі (піруватні) та ацетильні групи. Число піруватних груп визначає в'язкість водних розчинів ксантану. Для харчових цілей кислотні групи нейтралізують, переводячи ксантан у калієві, натрієві або кальцієві солі.
Основні | |
---|---|
Виробник | CAS |