Рег. номер CAS: 77-92-9
Рег. номер EINECS: 201-069-1
Лимонна кислота харч Е330.
Залиш позитивний відгук та отримай 20,00 грн на мобільний рахунок
Час роботи:
Пн-Пт 8:00 - 21:00,
Сб-Нд 9:00 - 18:00
Обід з 12.00 до 13.00
Лимонна кислота (хімічна формула - C6H8O7) - хімічна органічна кислота середньої сили, що відноситься до класу граничних карбонових кислот. За стандартних умов, лимонна кислота - це триосновна карбонова оксикислота, що є кристалічною речовиною білого кольору.
Систематична назва: 2-гідроксипропан-1,2,3-трикарбонова кислота або3-гідрокси-3-карбоксипентандіова кислота
Раціональна формула: HOOC-CH2-C(OH)COOH-CH2COOH або (HOOCCH2)2C(OH)COOH
Добре розчинна у воді, розчинна в етиловому спирті, малорозчинна в діетиловому ефірі. Солі та складні ефіри лимонної кислоти називають цитратами.
Лимонна кислота є кристалічною речовиною білого кольору, без запаху і має сильний кислий смак. Нижче за 36,6 °С вона кристалізується з водного розчину у вигляді моногідрату, який має щільність 1,542 г/см3 і плавиться при 100 °С. Його кристали мають орторомбічну сингонію. Безводна лимонна кислота має відносну щільність 1665 г/см3 і плавиться при 153 °С.
Моногідрат кристалізується в моноклінній сингонії. Перевести моногідрат у безводну форму можна у вакуумі у присутності сірчаної кислоти. У безводному вигляді гігроскопічна та поглинає вологу з повітря.
Хімічні властивості
При нагріванні вище 175 °C лимонна кислота переходить в аконітову кислоту, а при сухій перегонці відщеплюється вода ідекарбоксилюється, одночасно утворюючи ацетон, і дає ангідриди ітаконової та цитраконової кислот. Окислення перманганатом калію при 35 ° С призводить до ацетондікарбонової кислоти, а при 85 ° С - до щавлевої кислоти. При плавленні з гідроксидом калію лимонна кислота утворює щавлеву та оцтову кислоту.
Лимонна кислота є триосновною кислотою середньої сили, утворює три ряди солей, у розчині піддається багатоступінчастій електролітичній дисоціації.
У водяному розчині лимонна кислота утворює хелатні комплекси з іонами кальцію, магнію, міді, заліза та іншими. Іноді у комплексоутворенні бере участь не одна молекула лимонної кислоти.
Лимонна кислота утворює складні ефіри зі спиртами у присутності нормальних кислотних каталізаторів (сірчана кислота, пара-толуолсульфокислота, іонообмінні смоли) або без каталізатора (з висококиплячими спиртами). Деякі ефіри, наприклад, Триметилцитрат, триетилцитрат і трибутилцитрат використовуються як пластифікатори. Здвоатомними та багатоатомними спиртами лимонна кислота утворює поліефіри.
Гідроксильна група лимонної кислоти при обробці хлорангідридами органічних кислот та ангідридами кислот може брати участь в утворенні складних ефірів, а також взаємодіє з епоксидами.
Сама кислота, як і її солі (цитрат натрію, цитраткалію, цитрат кальцію, дицитрат трикалію вісмуту), широко використовується як смакова добавка, регулятор кислотності та консерванту в харчовій промисловості (харчові добавки E330-Е333), у виробництві плавлених сирів, напоїв, сухих сумішей для приготування шипучих напоїв.
Застосовується в медицині, у тому числі у складі засобів, що покращують енергетичний обмін у циклі Кребса. При прийомі внутрішньо в невеликих дозах, наприклад, при вживанні цитрусових плодів активує цикл Кребса в організмі, що сприяє прискоренню метаболізму.
У косметиці використовується як регулятор кислотності косметичних засобів, як буферних розчинів, хелатуючий агент, в сумішах для приготування «шипучих» ванн.
У нафтовому видобутку при бурінні нафтових і газових свердловин використовується зниження pH бурового розчину після лужних ванн.
У будівництві лимонну кислоту застосовують як добавку до цементного та гіпсового розчинів для уповільнення схоплювання.
Лимонна кислота використовується длятравлення шару міді на друкованих платах у суміші з перекисом водню.
Широко використовується в побутовій хімії як очисний засіб нагрівальних поверхонь, наприклад, від накипу на дні чайника.
Відповідно до європейського законодавства, лимонну кислоту можна використовувати в GMP без обмежень. Американська FDA визначає лимонну кислоту як GRAS (англ. generally recognized as safe і визнається безпечною).
Суха лимонна кислота та її концентровані розчини при попаданні в очі викликають сильне подразнення, при контакті зі шкірою можливе слабке подразнення. При одноразовому вживанні великих кількостей лимонної кислоти можливі подразнення слизової оболонки шлунка, кашель, біль, криваве блювання. При вдиханні пилу сухої лимонної кислоти – подразнення дихальних шляхів.
Основні | |
---|---|
Виробник | GMP |