Оцтова кислота (етанова кислота) CH3COOH - органічна сполука, слабка, гранична одноосновна карбонова кислота. Солі та складні ефіри оцтової кислоти називаються ацетатами.
Рег. номер CAS: 64-19-7
Рег. номер EINECS: 200-580-7
Залиш позитивний відгук та отримай 20,00 грн на мобільний рахунок
Час роботи:
Пн-Пт 8:00 - 21:00
Сб-Нд 9:00 - 18:00
Обід з 12.00 до 13.00
Застосування
Оцтову кислоту, концентрація якої близька до 100%, називають крижаною. 70-80%-й водний розчин оцтової кислоти називають оцтовою есенцією, а 3-15%-й - оцтом. Водні розчини оцтової кислоти використовуються в харчовій промисловості (харчова добавка E260) та побутовій кулінарії, а також у консервуванні та для позбавлення від накипу. Однак кількість оцтової кислоти, яка використовується як оцет, дуже мала, порівняно з кількістю оцтової кислоти, що використовується у великотоннажному хімічному виробництві.
Оцтову кислоту застосовують для отримання лікарських та запашних речовин, таких як розчинник (наприклад, у виробництві ацетилцелюлози, ацетону). Вона використовується в друкарстві та фарбуванні.
Оцтова кислота використовується як реакційне середовище для окислення різних органічних речовин. У лабораторних умовах це, наприклад, окислення органічних сульфідів пероксидом водню, в промисловості - окислення пара-ксилолу киснем повітря в терефталеву кислоту.
Оскільки пари оцтової кислоти мають різкий дратівливий запах, можливе її застосування в медичних цілях як заміна нашатирного спирту для виведення хворого з непритомного стану (що є небажаним, якщо це необхідно для його евакуації з небезпечного місця його власними силами).
Основні | |
---|---|
Виробник | CAS |