Рег. номер CAS: 4075-81-4
Залиш позитивний відгук та отримай 20,00 грн на мобільний рахунок
Час роботи:
Пн-Пт 8:00 - 21:00,
Сб-Нд 9:00 - 18:00
Обід з 12.00 до 13.00
Пропіонат кальцію – це природна органічна сіль, утворена в результаті реакції між гідроксидом кальцію та пропіоновою кислотою.
Він зазвичай використовується як харчова добавка – відома як E282 – для збереження різних харчових продуктів, включаючи:
Пропіонат кальцію продовжує термін придатності різних продуктів, перешкоджаючи зростанню та розмноженню плісняви та інших мікроорганізмів.
Зростання цвілі та бактерій є дорогою проблемою у хлібопекарській промисловості, оскільки випічка забезпечує умови, близькі до ідеальних для зростання цвілі.
Пропіонат кальцію було схвалено для використання Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA), Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO).
Пропіонат кальцію – це органічна сіль, яка допомагає зберегти їжу, перешкоджаючи розмноженню мікроорганізмів, таких як пліснява та бактерії.
Пропіонат кальцію був ретельно вивчений FDA, перш ніж був класифікований як загальновизнаний як безпечний.
Більше того, ВООЗ та FAO не встановили прийнятну добову дозу – це означає, що ризик його вживання вважається дуже низьким.
Дослідження на тваринах показало, що годування щурів 1–3 г пропіонату кальцію на день протягом 4–5 тижнів не впливало на зростання.
Аналогічно, річне дослідження на щурах показало, що споживання їжі, що містить 4% пропіонату кальцію – вищий відсоток, ніж люди споживають щодня – не чинило токсичного ефекту.
Більшість лабораторних досліджень пропіонату кальцію та токсичності виявилися негативними, за винятком кількох, які використовували виключно високі кількості. Наприклад, в одному з цих досліджень дослідники вводили велику кількість кальцію пропіонату в жовткові мішки курячих ембріонів, що призводило до відхилень.
Також варто відзначити, що ваш організм не накопичує пропіонат кальцію – це означає, що він не накопичуватиметься у ваших клітинах. Натомість речовина розщеплюється травним трактом і легко засвоюється, метаболізується та виводиться з організму.
Пропіонат кальцію був ретельно вивчений, і дослідження показують, що його можна безпечно вживати, тому FDA позначає його як «загальновизнаний як безпечний».
Взагалі, пропіонат кальцію безпечний і практично не викликає побічних ефектів.
У поодиноких випадках він може викликати несприятливі наслідки, такі як головний біль і мігрені.
Одне дослідження на людях пов'язало споживання пропіонату кальцію зі збільшенням виробництва інсуліну та глюкагону, гормону, який стимулює вивільнення глюкози (цукри). Це може призвести до інсулінорезистентності – стану, коли ваше тіло не може правильно використовувати інсулін, що може призвести до цукрового діабету 2 типу.
Крім того, дослідження, проведене за участю 27 дітей, показало, що після щоденного вживання хліба, що містить пропіонат кальцію, деякі з них відчували дратівливість, занепокоєння, погану увагу і проблеми зі сном.
Тим не менш, перш ніж з упевненістю стверджувати, що саме пропіонат кальцію викликає ці ефекти необхідно провести додаткові дослідження на людях у цих областях.
Ця харчова добавка не повинна викликати проблем у більшості людей.
Якщо у вас є якісь побоювання з приводу пропіонату кальцію або ви вважаєте, що він може викликати у вас проблеми, краще проконсультуватися з лікарем.
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | CAS |